Dezbateri pe teme ecologice
Dacă ţie îţi pasă,
Natura va fi sănătoasă!
Ce putem face ?
Cum?

Dacă OMUL dorește cu tot dinadinsul să supraviețuiască pe Terra și nu într-o viață străină aspirațiilor lui, TREBUIE să înțeleagă că are nevoie nu numai de hrană îndestulătoare și de produse ale industriei, ci și de:
v un mediu sănătos,
v aer respirabil,
v apă potabilă,
v soluri stabile,
v siguranță împotriva factorilor naturali agresivi,
v de peisaje încântătoare precum și de:
v diversitatea lumii vegetale și animale de care este legată toată evoluția lui.


PĂDUREA ÎN CIFRE
Se spune că pădurea este plămânul verde al planetei , iar lemnul este ca aurul . Un copac este ca şi omul : se naşte , trăieşte şi moare, dăruindu-i omului oxigenul dădător de viaţă.
Ø Ø Vara, un singur hectar de pădure „înghite” o cantitate de dioxid de carbon egală cu cea eliminată în acelaşi timp de 200 depersoane. Ø Un fag înalt de 25 de metri, cu diametrul coroanei de 15 metri produce într-o singură oră necesarul de oxigen al unui om pentru trei zile (adică 1,7 kilograme de oxigen). Ø Anual, pe Glob, covorul vegetal (păduri, culturi agricole, ierburi) eliberează peste 23 de miliarde de tone de oxigen. Peste 60% din această cantitate este produsă de păduri. Ø ØØ La vânturile obişnuite de 3 – 4 metri pe secundă, în interiorul pădurii domneşte calmul. ØÎn interiorul pădurii, viteza vântului scade la jumătate faţă de cum este afară. Ø Vegetaţia forestieră reţine circa 600 de kilograme de praf pe hectar, anual. ØUn metru pătrat de muşchi de pădure reţine 5 litri de apă. ØMarele naturalist Buffon spunea: „O ţară devine cu atât mai săracă în apă, cu cât defrişează mai multe păduri”.